Saturday, November 26, 2011

Дослідження книжкових серій в Україні. Вступ

       Протягом останніх двох десятиліть українське книговидання переживало надзвичайно тяжкі часи, які почалися 1990 року, коли на проголошення Україною державного суверенітету Росія відповіла скороченням поставок паперу як стратегічної сировини. Із того часу не припиняються спроби творчої та видавничої еліти звернути увагу законотворців на проблеми української книги: недосконалою лишається законодавча база щодо пільг на видання україномовної літератури. Щоправда, в умовах демократизації держави видавці звільняються від цензури та партійного контролю, зникає монополія, спричиняючи активне зростання кількості видавництв різних форм власності.
Після розпаду Радянського Союзу вітчизняні видавці наполегливо намагалися втримати свої позиції на ринку (через нестабільне та здебільшого несприятливе економічне становище в Україні, відсутність ефективної державної політики щодо видавничо-поліграфічного комплексу), звикаючи до самостійності в ринкових умовах і переймаючи досвід іноземних колег.
Пошук оптимальних форм організації видань та формування читацького попиту актуалізує питання вивчення ефективності книжкових серій і досі.
Найбільш прогресивні та підприємливі українські видавці, опанувавши закордонні тенденції, використали практику створення книжкових серій і багато в чому саме цей прийом допоміг їм утриматися на поверхні в проблемні для видавничо-поліграфічної галузі часи. Найбільшим успіхом користуються саме серії, що прискіпливо продумані, підготовані та видані професіоналами. Варто зазначити, що перше покоління українських видавців книжкових серій діяло методом спроб і помилок, зважаючи на відсутність достатньої кількості порад щодо особливостей роботи над цим видом видань у науковій фаховій літературі.
Необхідність дослідження книжкових серій, безумовно, продовжує бути актуальною. Це зумовлено загальною ситуацією в бібліотеках та на книжковому ринку України: літератури з видавничо-поліграфічної справи та редагування досить мало, переважна її більшість підготована та надрукована в Росії. Незадовільним є те, що велика частка літератури випущена ще за часів СРСР, а вона, частіше за все, містить застарілу інформацію, котру недоречно застосовувати в сучасних умовах.
Також обрана тема набуває актуальності з огляду на недостатнє висвітлення особливостей підготовки та видання книжкових серій в Україні, фрагментарність та розмитість практичних порад і рекомендацій редакторам-видавцям щодо роботи над цим специфічним видом видань, відсутність систематизованого підходу до процесу створення серії як масштабного продукту. А у контексті активного розвитку українського книговидання та видавничої галузі взагалі гостро постає необхідність ширшого та глибшого висвітлення саме цієї теми, що викликано відсутністю масиву фахової літератури з конкретного питання. Звісно, науковці не обходять увагою серії, але досліджують їх лише у комплексі з іншими видами видань. Про це свідчать праці таких авторів як: Ю. Ф. Майсурадзе, А. Е. Мільчина, М. С. Тимошика – вони містять загальні поради щодо видавничої справи та редагування, не наголошуючи на особливостях підходу до розробки книжкових серій та, певно, недооцінюючи важливість серійності загалом як однієї з провідних тенденцій сьогодення.
Саме тому постала необхідність детального аналізу серійних видань як специфічного явища, популярного серед споживачів та вигідного для видавців, на сучасному книжковому ринку, зокрема України, і, відповідно до визначених особливостей, розроблення чіткої, послідовної та поетапної системи рекомендацій студентам і практикуючим редакторам-видавцям щодо створення та реалізації вдалих довготермінових проектів книжкових серій.
У наступних публікаціях буде аргументована доцільність заповнення вищезгаданої інформаційної лакуни та злободенність даної теми, розглядатимуться відмінності між підходами до підготовки серійних та інших видів видань, досліджуватимуться недоліки та позитивні сторони наявних книжкових серій.
Мета дослідження – детально вивчити принципи, особливості розробки та видання книжкових серій в Україні через дослідження специфіки даного виду видань, окреслити та конкретизувати сукупність необхідних дій для подальшого використання створеного алгоритму у практиці вітчизняними редакторами-видавцями, поглибити наукові пізнання з даного питання та привернути до нього увагу дослідників.
Досягнення поставленої мети передбачає послідовне розв’язання наступних завдань:
 зясувати та узгодити значення ключових термінів із зазначеної проблеми;
     висвітлити характерні ознаки серійних видань;
     дослідити передумови появи, історію та сучасний стан серійних видань в Україні;
     розглянути головні переваги книжкових серій для видавців та читачів над іншими видами видань, довести ефективність та вигідність випуску серій на сучасному українському книжковому ринку;
     оглянути популярні українські книжкові серії;
 здійснити порівняльний аналіз комплексу цікавих та яскравих серій (різних за тематикою, читацькою аудиторією тощо) українських видавництв;
 визначити необхідні дії редактора у процесі розробки та видання серійних видань;
     узагальнити та доповнити поради фахівців щодо видання книжкових серій;
     вивести шаблонний алгоритм дій редактора-видавця.
Теоретико-методологічну основу дослідження становлять закони та державні стандарти України, дані довідкових, енциклопедичних видань, спеціалізовані та популярні періодичні видання, електронні видання, аналітичні матеріали, праці із загальних питань книгознавства, теорії та практики видавничої справи та редагування зарубіжних і українських авторів.
Наукова новизна роботи полягає в наступному:
     простежено розвиток серійних видань в незалежній Україні та розкрито передумови їх популярності;
     серійність книжкових видань розглядається як одна з провідних тенденцій та сучасних технологій залучення покупця на даному етапі розвитку українського ринку;
     доведено ефективність випуску серійних видань порівняно з несерійними;
     систематизовано рекомендації щодо підготовки та видання книжкових серій;
     зроблено спробу виведення універсального алгоритму дій видавця під час створення серійного видання.
Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що опрацьований матеріал може бути використано при читанні курсів «Видавництво в ринкових умовах», «Вступ до спеціальності», «Історія видавничої справи», «Підготовка видання», «Редакторський аналіз та підготовка видання», подальшому дослідженні питань підготовки серійних видань, при викладанні загальних і спеціальних курсів із видавничої справи та редагування. Отримані результати, висновки можуть бути корисними для редакторів-початківців та сучасних видавців.